perjantai 29. heinäkuuta 2016

Brasilian olympialaiset liian eri ilmastossa

Brasilian olympialaiset alkavat vajaan viikon päästä. Tänään olivat kaupungilla kaikki kamalan kylmissään, vaikka kotiin palattuani mittari näytti 22C. Olin kylmissäni monta tuntia jälkikäteen ja vieläkin on päälläni villatakki ja vuorelliset housut sekä sukat ja teetä olen juonut paljon ja aiemmin illalla syönytkin. Tämä on auringonpuoleinen huone ja on ollut hellettä. Niinpä äsken kun katsoin vanhaa ulkolämpömittaria, joka minulla on huoneessani, nse näytti 29C. Taitavat jäädä olympialaiset katsomatta! Nyt ovat jo kaikki niihin suuntautuneita. Kai ne ovat tavallisten kesäolympialaisten sijasta tropiikin kesäolympialaiset. Liikkumistapakin on siellä erilainen, ei se sovi Suomessa urheilemiseen. Ja afrikkalaista tyyliä tuntuu tulevan vaikutteena ihmisiltä eikä vain Brasilian. Harmi, olisihan se ollut kiinnostavaa katsella, mutten kyllä ennen ole palellut näissä lämpötiloissa, nyt vain pidän kamalasti seuraa ympäröivälle ilmalle ihan huomaamattani niin kui tropiikissa on tapana.

Suomen ilmaston lämmittely- ja lämpimänäpysymis- sekä talviulkoiluohjeita, yhteensä yli 150 kpl, kirjoitin suomalaisuuden taitoja opettavassa blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html , mihin myös vuodenaikakirjoitukseni syksyosiosta voisi olla iloa http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html , englanniksi http://finnishskills.blogspot.fi/2015/01/adapting-to-cold-and-cool-temperatures.html ja http://finnishskills.blogspot.fi/2015/12/instructions-on-how-to-get-warm.html sekä http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html .

Katselin jostakin Brasilian ilmastotietoja, niin luki, että ison osan ajasta jotain 25C ja osan ajasta vain 15C. Se sopisi yhteen sen kanssa, että brasilialainen tyyli näyttää positiiviselta suomalaiseen silmään, on kuin sikäläisten elämäntapa olisi vielä mahdollinen täkäkäisille, mikä lämpimään kesäsäähän sopisi. Sen, mitä olen brasilialaisesta kulttuirsta ollut kiinnostunut, ei ole häirinnyt lämpimänä pysymistä talvellakaan ja 10C ylöspäin on tuntunut lämimältä, mutta se on tuntunut liittyvän brasilialaisten yleiseen taitavuuteen. Jonkun tiedon mukaan ruokakauppiaat olisivat brasilialaisia, mutta heillä on pikemminkin kuubalaisia musituttava tyyli, joka tuo mieleen viilennetyt sisätilat ja totaalisen suomalaisen ilmaston osaamattomuuden. Suomessa sisätilat ovat sisätilat kesät talvet ja ulkonaolo talvella vertautuu ulkonaoloon kesällä vaikka kesällä olisi ulkona kuumempi kuin sisällä. Eli ulkomaiden viilennetyt sisätilat vastaavat joko sisätiloja tai saunaan vertautuvaa hetken viilentymiseen sovitettua lämpötilaa. Kai monet tropiikin ihmisten viileään aj kylmään yhdistämät piirteet ovat niitä, jotka me yhdistämme sisätiloihin, ja heidän lämpimään yhdistämiään piirteitä löytyy käsityksestämme ulkoilusta jossakin, missä on puita tms luontoa.

Katselin toiselta nettisitelta: kesä meidän talven aikaan olisi (jopa?) 40C Riossa ja talvi meidän kesän aikaan "niinkin alhainen kuin" 20C. Tuostako se paleleminen tuli vai esim. osallistujamaista, jotka ovat kuumemmista ilmastoista vai jostakin muista maista, esim. arabimaista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti